Untitled Document

ТРАКИЙСКА МОГИЛА И ОБРОЧИЩЕ КРАЙ СЕЛО ЗАСЕЛЕСеверно от селото, на около 1 км разстояние, са разположени две тракийски могили, скътани в подножието на възвишението Метериза, върху което е разположена древна крепост.

Могилите са с неголеми размери и гъсто обрасли с растителност. Разположени са от двете страни на съвременен път, който извежда към частен имот. И двете могили още от древността са били покрити с каменен кожух от неголеми, ломени камъни.

Вероятно двете могили са част от по-голям тракийски некропол, който е заемал и мястото, върху което в момента е разположено съвременното село. По информация на местни жители, при изграждането на селското ТКЗС са били унищожени още две могили, в които са били намерени керамични съдове и останки от гробове с кремация, както и каменни съоръжения, обграждащи гробовете. Друга такава могила е била разрушена при прокарването на пътя към махалата „Факировци“.

В момента върху по-голямата могила съществува християнско оброчище, маркирано от голям каменен кръст с равни рамена. Бил е направен и опит могилата да бъде подравнена, за да може върху нея да бъдат разположени маси и пейки за ритуално тържество. При това подравняване, което е засегнало могилния насип, са били открити още 10 по-стари кръстове. При тяхното откриване вероятно „строежът“ е спрян, а кръстовете са подредени около централния.

В момента върху могилата могат да се видят всичките кръстове (някои от тях във фрагменти), които са изработени от местен пясъчник и украсени с много семпла, но богата, врязана украса. Върху кръстовете няма надписи, а украсата е поставена само върху едната им страна. По стил на изработка и начин на украсяване, тези кръстове са много близки на подобни, открити в центъра на село Заселе. Вероятно кръстовете са надгробни, но времето, в което са били поставени, за сега е трудно да бъде определено.

Могилите и оброчището над село Заселе са един от многото изключително интересни примери в Искърското дефиле, които показват съхраняването и почитането на свещено място в продължение на повече от 2 000 години. Тракийският некропол тук, който е възникнал във времето на V-IV в. пр. Хр. е бил използван и след приемането на Християнството, а в наше време, споменът за това свещено място е отбелязан с кръст, който продължава да се почита и до сега.

Тракийски могили и некропол край село Заселе


Могила 1

DD 43.0452778 23.328333333333333

DMS N 43° 2' 43'' E 23° 19' 42''


Могила 1

DD 43.0455556 23.328055555555554

DMS N 43° 2' 44'' E 23° 19' 41''


GPS трак: Пешеходен маршрут село Заселе – Могилен некропол и оброчище

Разстояние: 1,15 км

Максимален наклон: 12,3%, - 7,5%

Надморска височина: 934, 964, 982 м

Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document